Home

LLowlab voor de derde keer aanwezig op Lowlands

25 juli 2012.  Het LLowlab is dit jaar voor de derde maal aanwezig op Lowlands. LLowlab is een drijvend platform in Lake Lowlands waar bezoekers een blik in de nabije toekomst van duurzame wetenschap kunnen werpen.

Van 17 t/m 19 augustus vindt op evenemententerrein Walibi Holland in Biddinghuizen de uitverkochte twintigste editie van A Campingflight to Lowlands Paradise plaats. Naast een uitgebreid alternatief muziekprogramma is er op het festival ook een rijk aanbod aan andere disciplines waaronder wetenschap.

Onderdeel hiervan is LLowlab: een drijvend platform in Lake Lowlands waar bezoekers een blik in de nabije toekomst van duurzame wetenschap kunnen werpen.

Die blik in de toekomst begint al bij de uiterlijke verschijningsvorm van LLowlab. TU Delft tekende voor het ontwerp en de bouw van een hightech bamboepaviljoen en een hybride paviljoen waarvan de gevels bekleed zijn met allerlei duurzame materialen. Ook in de paviljoens zelf wordt duidelijk dat LLowlab haar tijd ver vooruit is. Zo kunnen bezoekers strijden tegen een nanochip op Nano Plaza: wie herkent het beste een biersoort, mens of machine? In de Dinner Circle kan de Lowlander een stukje kweekvlees zien en meebeslissen over de naam van deze hamburger van de toekomst. Beslissende momenten volgen ook wanneer de bezoeker de Dark Street binnengaat om zintuiglijke experimenten te ondergaan op het gebied van duurzaamheid: welk effect heeft de kleur van licht op de mens en andere dieren? Hoe leuk is zelfdenkende verlichting en wanneer wordt het eng?

In het ecologisch paviljoen Village Green krijgen Lowlanders de kans een nieuw stukje Nederland middenin Lake Lowlands te bouwen door wilgentakken te vlechten. In het kader van het onderzoek naar de mogelijkheden om te leven op zonne-energie, kan hier ook een zebravis-embryo geïnjecteerd worden met een bacterie. Even ontspannen kan in een duurzaam en zonverwarmd bubbelbad en een stukje verderop wordt getoond welke belangrijke stap dit jaar is gezet door de goudzoekers in de wereld van poep en plas. Speciaal voor LLowlab is bovendien een smart grid ontwikkeld waar een arsenaal aan energie-opwekkende innovaties aan zijn gekoppeld die tezamen zorgen voor de benodigde energie voor het LLowlab eiland: van windturbine tot zonnepaneel.

In 2010 werd LLowlab voor het eerst op Lowlands gerealiseerd. Het platform is een initiatief van Eppo Bruins van STW, Jan Douwe Kroeske van productiebedrijf Double2 en Eric van Eerdenburg van Lowlands en functioneert sindsdien ook als proeftuin voor Lowlands. De demonstratieopstelling van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) waar met een vacuümtoilet menselijke uitwerpselen werden verzameld en via een vergister en algenreactor fosfaten werden teruggewonnen, heeft Lowlands geïnspireerd. In 2011 is geëxperimenteerd met een proefopstelling van 30 vacuümtoiletten. In 2012 zullen 280 van de ca. 600 toiletten vacuümtoilet zijn. Verdere verwerking is nu nog een te kostbare stap, maar er wordt naar gestreefd in de toekomst de uitwerpselen te vergisten en de urine aan te leveren voor fosfaat-herwinning.

Vorig jaar bezochten ruim 13.000 mensen het wetenschapseiland Llowlab tijdens het Lowlands festival. LLowlab wordt inhoudelijk en financieel o.a. door de volgende partners mogelijk gemaakt: Technologiestichting STW, NWO en de KNAW. Meer informatie over LLowlab op http://www.llowlab.nl/

Bron :LLowlab.nl

Bron: BHZNet.nl
<< Terug naar overzicht
Dit is een website van BHZNet.nl - Nieuws uit Biddinghuizen

Realisatie: Sybit - Software op Maat